Magyarok Forrsa
Szakértői vélemény
Szakértői vélemény
Országh József
Tanszékvezető rendes tanár (professeur ordinaire), majd a Lubumbashi-i Műszaki
Egyetem (Université Nationale du Zaïre) második dékánja.
1975.
Adjunktus a Monsi Egyetem Természettudományi karán (egy időben tanár az
Université Nationale du Zaïre-on).
1983.
Egy 5 kilovolt-amperes naperőművet épít Zaïr-ban a Katanga tartományban. A
felújítható energiaforrások nemzetközi ACCT (Agence de Coopération Technique et
Culturelle basée à Paris) szakértője.
1983-88.
Számos ACCT szakértői utazás Zaïre-ba és Burundi-ba. Vidékfejlesztési program
Zaïrban.
1989-2004.
A belgiumi Wallónia Vízügyi Kormánybizottságának a vezetőségi tagja.
2002.
Nyugalmazott egyetemi tanár.
Idézet Országh József írásaiból!
I. Ivóvizünk és a vízszennyezés (Országh József)
A jól megválasztott ivóvíz is csökkenti a környezetszennyezést. A palackozott
ásványvizek fogyasztása a műanyag palackok millióit dobja a szeméttelepre. Az
üvegbetétes megoldás alig jobb, mert a visszaszolgáltatott üvegek szállítása
energiát igényel, kimosása és fertőtlenítése pedig a vizet szennyezi. Amikor
városi vizet iszunk, a környezetet kevésbé szennyezzük. Ezzel szemben, mint
ahogy azt a következőkben látni fogjuk, a törvényesen szavatolt ivóvíz hosszú
távú fogyasztása sok esetben nem ártalmatlan az egészségre. Különös figyelmet
fogunk szentelni a klórozásból eredő lassú és alattomos egészségkárosodásnak.
Akinek csak városi víz áll a rendelkezésére, igen jó minőségű, úgynevezett
„éltető” vizet csak egy házi, fordított ozmózis rendszerrel tud előállítani.
Sajnos egy ilyen berendezés legalább 400 €-ba kerül. Ezzel szemben olyan vizet
ad, amelyik egyenértékű a legjobb palackozott ásványvizekkel. Ha ilyen víz
rendszeres vásárlásához viszonyítjuk, a fordított ozmózis berendezésbe
befektetett összeg igen hamar megtérül. Ismervén a klórozásból eredő súlyos
egészségkárosodást, az ozmózisra elköltött pénz jó helyre befektetett tőke.
Hosszútávon a család orvosi- és gyógyszerköltségeit csökkenti. Ennek a
készüléknek a környezeti behatása elhanyagolható. A szerkesztő megjegyzése : 1.
Ha találunk jó minőségű ásványvizet, abból készítünk limonádét, teát, leveseket,
stb? - Vizsgálataim szerint 300 Ft felett van egy liter jóminőségű ásványvíz,
forrásvíz vagy babavíz ára, és ilyen ár mellett sem lehetünk biztosak a
folyamatos minőségben, valamint a palackból kioldódó mérgek hatása sem ismert.
2. Mára már a fenti összegnél (400 €) lényegesen kedvezőbb áron lehet fordított
ozmózis elven működő víztisztítót vásárolni, például Tőlünk, itt a Webáruházban!
II. Az oldott ásványi sók szerepe az ivóvízben (Országh József)
Az ivóvízzel kapcsolatban sokszor szó esik az oldott ásványi sók szerepéről. Egy
nagyon elterjedt vélemény szerint szervezetünknek szüksége lenne az ivóvízben
lévő ásványi sókra. Ebből következően, egyesek nem tanácsolják ásványi sókban
szegény víz fogyasztását, mert az szervezetünk só készletét csökkentené.
Klinikai mérések viszont azt mutatják, hogy az ivóvízzel felvett ásványi sók
alig több, mint 20 perccel az ivás után szervezetből a vizelettel távoznak. Csak
nagyon kivételes esetekben, hosszantartó teljes böjtölés alatt, hasznosít
szervezetünk valami keveset az ivóvízzel fogyasztott ásványi sókból.
Szervezetünk ásványi só készletét a fogyasztott táplálékból veszi fel. A
különböző elemeket, amelyekre szükségünk van, mint a kalciumot, magnéziumot,
nátriumot, káliumot, vasat és a nyomelemeket szervezetünk csak nagyméretű
szerves molekulákkal körülvéve tudja hasznosítani. Ezek a fémionok mindig csak
szerves komplexek alakjában épülhetnek be szervezetünkbe. Ha ivóvizünkből az
ásványi sókat asszimilálnánk – mint azt egyesek állítják – csontritkulás ellen a
legjobb gyógyszer a sok kalciumot tartalmazó kemény városi víz lenne. A
magnézium hiányból eredő általános rossz erőnlét ellen elég lenne magnéziumos
ásványvizet fogyasztani. Az orvosi tapasztalat pontosan az ellenkezőjét mutatja:
minél több olyan szervetlen sót veszünk magunkhoz, mint amelyikből hiányunk van,
annál jobban súlyosbítjuk a hiányt. Egyes, ásványvizeket üvegben értékesítő
vállalatok az általuk árult víz ásványi só összetételét úgy reklámozzák, hogy
szervezetünknek naponta ennyi meg ennyi ilyen és olyan ásványi sóra van
szüksége, ami igaz is. Ezután megadják az árult ásványvíz vegyi összetételét,
amiből a jóhiszemű vásárló arra a következtetésre jut, hogy elég a reklámozott
ásványvízből egy bizonyos mennyiséget naponta meginnia ahhoz, hogy ásványi só
szükségleteit fedezze. Az ilyen reklám az ide vonatkozó tudományos információ
elhallgatásával hazugnak minősül és a fogyasztó egészségét károsíthatja.
A szerkesztő megjegyzése:
A tökéletesen egészséges szervezet valóban kiürít a szervetlen ásványokat.
Azonban az utóbbi időben egyre nagyobb számban előforduló - epekő, vesekő,
csontrendszeri problémák, elsavasodás, a vér besűrűsödése (trombózis, embólia,
szívinfarktus), - jelzik az egyes emberek és a társadalmunk kiválasztási
folyamatainak elégtelenségét. A csapvíz tele van gyógyszermaradványokkal,
vegyszerekkel, gyomirtóval, rovarirtóval, műtrágyával, mosószerekkel,
nehézfémekkel, mérgekkel, stb., sőt még fokozott mennyiségű klórt, és hipót is
adnak hozzá! Ennek is az eredménye az utóbbi 15 év lesújtó egészségügyi
statisztikája és a már fiataloknál is megjelent betegségek! Szervezetünk
folyamatos méregtelenítéséhez és az amúgy is kevés vitamin hatékony
felszívódásához, tiszta vízre van szükségünk!
III. A klór és a víz (Országh József)
A baktériumok a vízben
Központosított vízelosztás esetében a klórral való fertőtlenítés
elkerülhetetlennek tűnik. A több kilométeres csőrendszeren átmenő vízben a
baktériumok könnyen elszaporodhatnak: a csövek és a tartályok belső falaira
rakodnak le. Ezeknek a baktériumoknak a túlnyomó többsége az emberre teljesen
ártalmatlan. Egy kis hányada olyan baktérium, amelyik nagy számban megfigyelhető
olyan személyek testében, akik bizonyos fertőző betegségekben szenvednek. Ebből
a megfigyelésből ered az a feltevés, ami szerint ezek a baktériumok okozzák
ezeket a fertőző betegségeket. A valóságban az ok – okozati összefüggés a kettő
között közel sem olyan egyszerű. Számos megfigyelés alapján tudjuk, hogy nagy
mennyiségű, kórokozónak minősített, baktérium felvétele nem vezet szükségszerűen
betegséghez. Ezzel szemben a betegség megjelenhet baktériumok felvétele nélkül
is. Fertőző betegség több, a szervezeten belül és kívül lévő tényező
kölcsönhatásaként jelenik meg. Az általánosan elfogadott véleménnyel ellentétben
a legszámottevőbb tényező nem az ivóvízzel felvett kórokozó baktériumok hatása,
hanem az immunrendszer állapota. Még ha a külső tényezők hatása nem is a
legfontosabb, a legelemibb óvatosság arra intene, hogy ne vegyünk magunkhoz
baktériumokat tartalmazó vizet. A pasteuri higiénikus felfogás szerint a
baktériumok elpusztításával a fertőző betegségek megelőzhetők. Ezek szerint
ivóvizünkben mérgező vegyi (biocíd) anyagokkal minden életet el kell pusztítani.
A klór használatát ezzel indokolják. A pasteuri higiénikus felfogás erre, a
tudományosan erősen leegyszerűsített, feltevésre épül. Így lép elő az életet
ölő, biocíd és mérgező klór egészség védelmi eszközzé. A valóság az, hogy a klór
használata folytán számolni kell számos mellékhatással, viszont ezekről
úgyszólván soha szó nem esik. Az Egészségügyi Világszervezet (Organisation
Modiale de la Santé vagy OMS) szakértői nagyon jól tudják, hogy az ivóvíz
klórozása hátrányos egészségügyi következményekkel is jár. A végleges döntés a
klórozás ügyében egy kockázati mérlegen alapul: a klórozás a közvetlen fertőző
betegségek veszélyét hárítja el, ezzel szemben hosszú távon súlyos
egészségkárosodáshoz vezethet. Ez utóbbi kockázatról, az egészségügytől és az
orvostudománytól teljesen független okok miatt, nyilvánosság előtt szó soha nem
esik. Tény az, hogy a vegyi fertőtlenítés folytán megjelenő betegségek és a
klórozás között, pontosan az idő tényező miatt, az ok-okozati összefüggést
egyszerű ragálytani mérésekkel nehéz igazolni. A könnyen hozzáférhető
szakirodalomban csak a klórozás útján keletkező mérgező szerves klórvegyületek
hatásáról olvashatunk. Ezek a mérgek csak szerves anyagokkal szennyezett, vagy
nagy mennyiségű baktériumot tartalmazó víz klórozásakor keletkeznek. Viszonylag
tiszta víz klórozásánál nem keletkezik az egészségre veszélyes mennyiségű
klórvegyület. Ezzel szemben az ilyen víz fogyasztása is káros az egészségre. A
vegyi fertőtlenítés igazi kockázata más szinten észlelhető: a víz
oxido-redukciós tulajdonságainak a megváltozásánál. Erről még hivatalos
egészségügyi körökben is csak igen ritkán esik szó, a nagyközönség előtt...
soha!
A klór oxidáló tulajdonságai
A klór baktériumölő hatása oxidáló jellegéből ered. Az oxidálás nem más, mint
elektron elvonás. A vízbe vezetett klór a vizes közeg elektron készletét
csökkenti. Elektrokémiában ezt a jelenséget az elektronaktivitás mérésével lehet
jellemezni. Az elektronaktivitás a vizes közeg élettani tulajdonságait erősen
befolyásolja.
A víz klórozása
A bio-elektronika elemeinek ismeretében a klóros fertőtlenítés igazi behatása
érthetővé válik. A klórral kezelt víz elektronaktivitása igen alacsony (az rH2
értéke magas). Az ilyen víz fogyasztása hosszú távon a szervezet
bio-elektronikai koordinátáinak az eltolódásához vezet. A klórral fertőtlenített
víz bio-elektronikai koordinátái a betegségének az utolsó szakaszában lévő rákos
beteg vérének a koordinátáival azonosak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy
egy pár liter klórozott víztől rákot kapunk. Ezzel szemben rendszeres
fogyasztása a szervezet elektron készletét lassan felemészti. Ez a folyamat
évekig, sőt évtizedekig eltarthat, de megfelelő étrend hiányában előbb-utóbb
igen súlyos egészségkárosodáshoz vezet. Személyi adottságoktól függően a fent
leírt betegségek egyikének megjelenését a klórozott víz fogyasztása előbbre
hozhatja. Természetesen, a betegségek megjelenésében ez csak egy, a számos
együttható tényezőből.
A szerkesztő hozzáfűzése:
Amerikai tudósok - egy ismert kutató, Robert Morris vezetésével - komoly
kutatást végeztek az ivóvízben lévő klór emberi szervezetre gyakorolt hatásáról.
Munkájuk szoros kapcsolatot tárt fel a klóros vízfogyasztás és a belső szervek
rákos megbetegedései között. Megállapításuk: „Azok, akik 40 évig klóros vizet
ittak, vagy abból készítették ételeiket, italaikat, 70 %-kal nagyobb eséllyel
betegszenek meg rákban, mint azok, akik klórmentes vizet használtak.”
A külsőleges használat:
A klórozott víz hatása külsőleges használat esetén sem elhanyagolható. Az ilyen
vízben való fürdésnél tudni kell, hogy a nedves bőr két oldala között 100-200
millivoltos potenciál különbség alakul ki, ami a szervezetből az elektronokat
valósággal “szivattyúzza”. Legyengült immunrendszer esetén, rendszeres fürdések
után a legkülönbözőbb allergiás jelenségek léphetnek fel... még a parlagfűre
való érzékenység is!
A csecsemők és a fiatal gyermekek a klórozott vízre fokozottan érzékenyek.
Vékony bőrük és kis testtömegük miatt fürdéskor a szervezetük elektronaktivitása
jelentősen csökken. Csecsemőknél a szoptatás ezt bizonyos mértékig
ellensúlyozza, de nem teljesen. A fürdővízzel való mindennapos “klórozás” az
immunrendszerüket nagyon gyorsan leépíti. Emiatt gyakran látunk igen tiszta, jól
táplált, gondozott, rendszeres orvosi felügyeletnek örvendő csecsemőt, aki egyik
náthából a másikba, mandula- és torokgyulladásba esik sőt minden arra járó
vírusos betegséget megkap, újabban allergiát is.
Bár a bio-elektronika elmélete az Egyesült Államokban sem nagyon ismert,
tapasztalati úton, a klórral kezelt víz gyermekekre való kedvezőtlen hatását ott
is észrevették. Sok iskolai uszodában a medencéből kijövő gyermekek egy klór
mentes vizet szolgáltató zuhanyozó alagúton mehetnek csak az öltözőbe. A klóros
víz használata hajunk és bőrünk fokozott öregedéséhez, esztétikai problémákhoz,
allergiás tünetekhez; de akár szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vagy rákhoz
is vezethet!
"Akinek csak városi víz áll a rendelkezésére, igen jó minőségű, úgynevezett
"éltető" vizet (ozmózisvíz), csak egy házi, fordított ozmózis rendszerrel tud
előállíani."
Országh József
|